2015

Karin, Jacqueline, Liz en Antoinette hebben 2 weken lang heel hard gewerkt in Ghana. Hiervan een verslag van alle werkzaamheden:

Volgestouwd tot het laatste gaatje  zijn we 18 juli naar Ghana vertrokken. De start is goed. het vliegtuig is overboekt  en wij mogen 1e klas vliegen. Binnen no time zitten we aan de champagne en als de bemanning hoort wat we gaan doen, worden we super verwend.

IMG-20150718-WA0007

De reis gaat beginnen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het vliegveld in Accra komt meteen de warmte en de typisch Afrikaanse geur ons tegemoet. We zijn er weer. Allerlei beveiligingen en we worden ernstig gefotografeerd.Het wordt weer een gezellige chaos bij de bagageband. Alles dondert eraf, iedereen bemoeit zich ermee. En dan is daar onze trouwe helper Godwin!!! Wat een feest en als hij hoort dat Liz ook nog komt,weet hij het helemaal niet meer. Dozen in de auto,dozen eruit bij het hostel, organiseren, biertjes halen en overleggen met Godwin over de kiosken en wat er allemaal gedaan moet worden. Hoe is het met Lotte en Noor en met de familie van Klaveren en in het bijzonder met Pepijn ???. We gaan om 3 uur slapen en ja hoor om 7 uur wakker door het enorme gezang uit de kerk. Vanwege het vroege uur zijn ze duidelijk nog niet bij stem….woh! Omdat er niets in de keuken te vinden is moeten we de straat op voor eten en drinken. Er gebeurt veel in het straatbeeld: hoge bouwsels tegenover de kotjes , enorme supermarkt tegenover de armoedige kraampjes. ‘s Middags ontmoeten we op Labadibeach, Kwame, de vader van de 9 pleegkinderen. Dit grote gezin helpen we al een paar jaar en we gaan dinsdag naar ze toe.. Op het strand vroegen we naar Kwame die daar plaids verkoopt ; het ging als een lopend vuurtje rond en binnen 5 minuten stond Kwame blij voor ons. We hebben allerlei afspraken gemaakt! het begin is er en het voelt alsof we er al dagen zijn

????????????????????????????????????

Godwin!!!onze steun en toeverlaat in Ghana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fati en Alami dag…… Vanochtend vroeg vertrokken naar Madena market.Daar hebben we nog lappen en allerlei naaispullen gekocht voor het grote gezin van Kwame en Fati.De bedoeling is dat Alami en Fati tassen , toilettasjes etc.voor ons gaan naaien die we in Nederland kunnen verkopen….!!!! De markt was op zich al een belevenis : nu werd er een mis opgevoerd en iedereen zat in volle toewijding achter hun kramen te bidden en te zingen ! We kochten vis voor het gezin en lekkere cakejes. Kwame kwam ons tegemoet en vertelde dat er net 3 baby’s onthoofd waren ; je weet toch niets te zeggen….Alami en Fati stonden te dansen van enthousiasme en waren zo blij toen we vertelden dat we veel werk voor ze hadden ! We hadden maten en voorbeelden bij ons en o , ja alles is volgende week klaar ! Vies en moe vertrekken we weer; eerst ergens plassen en iets drinken. We vinden een ‘ barretje’ en vinden daar kleine zakjes met gin…..Liz Akwaaba  ! Op de terugweg kopen we matrassen en kussens voor de 2 jongens die bij ons hostel de poort bewaken.Je wilt niet weten waar ze op moeten slapen ! Het blijkt zo goed uit te komen want de ene jongen staat te trillen op zijn benen: hij heeft Malaria.We brengen nog slopen en medicijnen.Ook zullen we de komende dagen voor van alles zorgen. Morgen staat Godwin vroeg op de stoep om met ons kiosken te gaan bezoeken.Wat brengt iedere dag weer veel!

DSC_0143

Alami aan het werk. Alami is het oudste pleegkind van Kwame en Fati. Zij is een goede coupeuse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kioskendag !!!! Net terug van een lange dag kiosken bezoeken! Wat was het weer indrukwekkend en ontroerend.We hebben zoveel kunnen doen. We vallen nu om van viezigheid en zijn ook moe. Morgen volgt uitgebreider verslag !

 ” From zero to hero ‘.  Vandaag kioskendag: De wekker gezet en om 8 uur zitten we met dozen vol, klaar voor vertrek.  Alle spullen zijn op ‘maat ‘ geselecteerd en gekocht voor al onze gezinnen. Goede bruikbare spullen! Oke, het is 11 u ur als eindelijk Godwin aan komt…..hoe herkenbaar voor de Afrikagangers. Hij heeft een auto gehuurd en alles kan erin. We rijden nu naar de ‘bush’ rondom Accra en komen ogen tekort. We komen bij de kiosk van Evelyn en Joe: Evelyn met zoontje Prince op haar rug. De ‘familyplanning’ van Godwin moet nog eens aan de orde komen….! We gaan de boeken betalen voor een zoon die een opleiding ‘Businessadministration’ begint en de kosten van de dochter die de opleiding herenkostuums en bruidskleding gaat volgen ! Ook moet er nieuwe naaitafel komen en een vloer. Hardwerkende mensen die zo blij zijn met support maar nooit zelf zullen vragen! Gifty treffen we niet thuis maar wat we horen klinkt niet goed…! Verder uitzoeken !

DSC_0212

De kiosk van Evelyn en Joe. Achter de tafel staan dochter Juliana en zoon Clement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op naar Rebecca!Zo’n zwaar leven, maar iedere keer moet ze weer opnieuw beginnen! Ze heeft een stenen huis zelf gebouwd, haar cateringbedrijf loopt prima! Ze heeft zelfs een helper ! Wat een werker, wat een powerwoman!!!!!!!!

DSC_0241

stenen huisje van Rebecca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan naar Patricia. Zij woont in een huis in aanbouw. Zoveel blijdschap, zoveel bruine ogen van de kinderen die ons verwachtingsvol aankijken. We hebben veel spullen,o.a.  rijst, maar  haar situatie is niet veilig…..Werk te doen maar moeilijk: we piekeren er over en Godwin informeert naar het nodige voor ons !

DSC_0256

Patricia met haar broer en kinderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.H.A.R.O.S.kiosk : ook hier een aanwinst, dochter Aberta ! Godwin…….!?!Zij hebben een kippenfarm ! Verder wonen ze in een schuur zonder electriciteit, zonder ook maar iets ! Ze zijn zooooo blij met de Wakawakalights: die ogen…..! We hebben goede spullen voor ze. De vader is timmerman en gaat aan de slag voor Evelyn en Joe! Mogelijk kunnen we bijdragen aan het kippengebeuren. De vader vraagt het woord : ontroerd spreekt hij ons toe en zegt : “Door jullie zijn wij van Zero tot Hero geworden” ! Als je dan om je heen kijkt past alleen maar bescheidenheid!
Het wordt al bijna donker en we gaan voor de 3e keer kijken of Emilia er is. We treffen nu een hele familie en het duurt even voor we er wijs uit worden.Wat een mooie kiosk en op beton gebouwd! We zijn onder de indruk van dochter Jane , een meisje van 14 waar we de school voor betalen. Zij spreekt ons toe en bedankt voor alle spullen. En heel veel groeten voor de familie van Klaveren! Vooral aan Pepijn ! Wat een dag en wat hebben we voor een aantal kinderen het verschil kunnen maken !!!!Alle goede gevers in Nederland nogmaals dank !!!!!!

DSC_0336

Pharos familie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokrobite: de zee neemt ! De weg naar Kokrobite is door alle regen nog nooit zo slecht geweest ! Het was hilarisch : we zijn wel 10 x uitgestapt omdat anders de auto het niet zou overleven. Het rammelde gevaarlijk aan de onderkant….We kwamen uiteindelijk bij Milly’s backyard en hoorde heel hard ‘Antoinette !!!’roepen : Martin stortte zich op ons. We helpen hem en zijn zus Beatrice ieder jaar met iets en zij hadden aardige handel op het strand in 2e hands kleding. Al snel vertelt hij dat bij de overstromingen die Ghana kortgeleden teisterden, alles hier ondergelopen is en zij ALLES kwijt zijn! Hij werkt nu dag in dag uit in een hotel en verdient per maand omgerekend 20€ …..! We gaan even rustig zitten en geven hem geld om spullen te kopen: hoe blij kun je een jongen van 25 jaar maken! Zijn zus probeert overal wat te verkopen en hebben we nog niet gezien!

DSC_0374

met Martin op de veranda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joyce wist dat we kwamen: zo blij! We betalen schoolgeld voor de kinderen en we kopen een en ander bij haar, maar bij alle kraampjes is het armoe troef en de spullen zien er niet goed uit. Het slechte weer en het uitblijven van toeristen heeft zijn sporen achtergelaten. We kopen overal wat en genieten van de hartelijkheid van de mensen van Krokobite! Terwijl ik dit schrijf, rammen er zo’n 10 man op hun drumms….. Wij slapen er pal naast.

weerzien met joyce

Joyce kan haar geluk niet op als ze Liz weer ziet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende dag kwam Beatrice op ons afgestormd! Ook hier weer het zelfde verhaal: ze heeft niets meer! Alles verloren door de overstroming. Ook zij krijgt geld voor een nieuwe handel en dat is wat we voor haar kunnen doen, al had ze zelf een veeeeeel langere lijst……! Een Nederlandse vrouw met haar dochter die ook vrijwilligerswerk doen, worden ruw overvallen in het dorpje naast Kokrobite en we proberen ze wat te troosten! Ook wij zijn weer gewaarschuwd!

DSC_0379

strand bij Krokobite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponackakidsclub! Op zondag worden we weer door  luid geschal uit de kerk gewekt pfffff: de microfoons werken ook niet echt goed ! Dan maar naar Culture Market voor inkopen. Gek word je daar: we zijn de enige kopers en uit alle hoeken en gaten schieten verkopers op ons af. Je houdt et daar niet lang vol; zo jammer want ze hebben echt mooie dingen. Dan gaan we naar Helena Obeng. We bespreken veel met haar en het is zo goed om te zien hoe zij en de vrijwilligers daar zoveel kinderen voorlichting geeft en laat spelen! De Lego, alle boodschapjes van Albert Heijn, de poppenkast gemaakt van het geld van Jacquelientje van Hulten etc .etc.,alles is in goede staat en wordt op de juiste manier gebruikt. De grote kinderen hebben zelf toneelstukjes geschreven over voor hun belangrijke onderwerpen en zij spelen dit levensecht en leren zo spelenderwijs heel veel. Helena doet zo ongelooflijk goed werk.Een van de vrijwilligers heeft met de jongens een voetbalteam opgericht en ze willen graag voetbalschoenen ( oproep op Fb graag vanaf maat 37 t/m 44 !!!!).
Wij betalen Helena de vergoeding voor de vrijwilligers voor een heel jaar! Helena is net als wij erg bezorgd over hoe het de arme mensen momenteel vergaat .De cedi staat erg laag, de toeristen blijven weg, de tegenstellingen worden steeds groter. Door de armoede gaan vaders ertoe over om hun dochters van 13 , 14 jaar uit te huwelijken voor geld. Dit probleem wordt snel groter en Helena geeft schrijnende voorbeelden! Zij probeert zoveel mogelijk actie te voeren, voorlichting te geven en de dorpen waar het veel gebeurt, te bezoeken en in gesprek te gaan met ouders en met de Chiefs !!!!!!!!

IMG-20150803-WA0012

in gesprek met Helena Obeng.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Godwin. We zijn net terug in ons hostel en daar staat onze grote helper Godwin op te stoep met vrouw en zo’n lief klein zoontje. Hij is zo blij dat hij Liz ziet !!! We halen rijst en kip, ze et n gezellig mee en vertrekken uren later: a long day again !

Godwin helemaal blij met zijn nieuwe pak dat hij net gekregen heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Makola market. We hebben een lijst bij ons voor de dochter van Evelyn die een naaiopleiding van ons mag volgen. Voor haar moeder hebben we stoffen, ritsen etc. nodig, voor de voetballende jongens bij Helena sportkleding en vol beladen komen we uren later met alles terug! We zijn zo moe en warm dat we enthousiast aan de gin tonic gaan! Liz gooit er van alles net iets teveel in maar dat bevordert de sfeer! Morgen staat Godwin, om jawel 8 uur, op de stoep en vertrekken we naar kiosken en het Dodowaa Ziekenhuis. Er zijn dozenvol spullen al richting het ziekenhuis gegaan en we hebben een afspraak kunnen maken voor een rondleiding . Helena Obeng en haar man gaan iedere zaterdag vrijwilligerswerk daar doen ! Af en toe spotten we Kwame van het gasbedrijf ; zooo druk met zijn werk !!!!!

DSC_0093

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe project !!!        Ieder jaar komt er in Ghana iets nieuw op ons pad waar we niet om heen kunnen; ook dit jaar gebeurt dit in de bush bij het dorpje Ago Meda! Alles wat je je voorstelt van een Afrikaans dorp treffen we hier aan. Ongelooflijke armoede maar ook onderlinge samenhorigheid en verbondenheid. We bezoeken de kiosk van Agnes en Kofi. Deze kiosk is gebouwd met het geld van basisschool ‘ Stap voor Stap’ in Elst. De kiosk ziet er goed uit maar er is bitter weinig te koop: anderhalf onderbroekje en sieraden die wij opgestuurd hebben. Gelukkig hebben we van alles gekocht op Makola Market.We mogen in hun huisje kijken en zien een grote stapel dunne matrassen. Deze worden verhuurd als er een begrafenis in de buurt is en mensen willen slapen…..Het kan je business maar zijn. Dit gezin heeft 5 kinderen en we worden uitgenodigd mee te lopen naar school. Daar lopen we door de bush , de mensen komen allemaal even kijken wat die blanken toch aan het doen zijn (saillant detail: ik heb diarree en duik af en toe de bosjes in.)

DSC_0530

De kiosk van Agnes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We komen bij de ‘God is Good Academy’ ; what is in a name??? Het zijn 3 stenen hokken, een met golfplaatdak, op de rest niets en verder houdt de beschrijving snel op want er is helemaal niets !!!! Er zijn 3 teachers die met overtuiging voor de klas staan en willen dat deze kindjes onderwijs krijgen. Dit hakt er in en op de terugweg kopen we samen met Godwin  heel wat boeken en schoolmaterialen. Alles gaat in plastic boxen en Godwin gaat het zo snel mogelijke brengen. ONS NIEUWE PROJECT !

DSC_0593

schooltje van Ago meda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodowa Hospital.  Dit ziekenhuis wordt iedere zaterdag door Helena Obeng en vrijwilligers bezocht : zij zingen en spelen met de zieke kinderen.Wij hebben dozenvol babykleertjes, lakens, medicijnen en speelgoed aangeleverd. We worden ontvangen door een verpleger voor een rondleiding en een gesprek met de directeur. Er  komen steeds meer mensen bij.
Wij willen echter helemaal niet het ziekenhuisproces verstoren. De wachtruimte zit vol, de elektriciteit is uitgevallen, dus het is ongelooflijk warm! Als we vragen hoe de directeur opereert zonder licht, vertelt hij trots dat hij maar een klein lampje op zijn hoofd nodig heeft…!Bij de rondleiding komen we bij het ‘theatre”: even verwarring want wij denken aan iets leuks maar Ant zegt dat dit de operatiekamer is. Liz staat al binnen maar wij vinden het toch wel erg onhygiënisch zeker voor de patiënten. Als we doorlopen horen we fluisteren : they are afraid !”. Als we de balans op maken ,valt het ons erg mee wat we aantreffen. Ze werken voor laboratoriumonderzoek samen met Nederland en er zijn plannen voor een nieuw ziekenhuis: van 50 bedden naar 150 !

IMG-20150803-WA0029

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze helper Godwin !!!!!! Wat een feest als hij onze driver is! Vanochtend zou hij om 8 u er zijn en zowaar was hij een beetje op tijd! We zijn met hem naar Trashy bags geweest om inkopen te doen voor de stichting. Overal weet hij de weg, stopt als wij iets interessants zien, overal heeft hij een verhaal bij, zingend, oefenen in Twi. We lachen wat af met hem! Hij brengt ons naar een plek waar de bags worden gemaakt. Wat een proces! Natuurlijk  kopen we weer. Godwin had al eerder verteld dat hij geiten wil en ah wat een toeval, laten ze hier nu ook geiten te koop hebben! Hij mag van ons als cadeau een geit kopen en natuurlijk worden het er 3: een moeder met 2 jonkies…..we zijn wel enige tijd verder haha. Hij is zo blij en piekert nu hoe hij de 3 geiten naar ons viertjes kan vernoemen! We horen het wel!

DSC_0482

3 geitjes zijn voor Godwin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tenashie junior highschool 200% verbeterd !!!!!  Gisteren bezochten we TJHS en we wisten niet wat we zagen !!!! Een superschone geëgaliseerde binnenplaats met bomen en planten erom heen, overal elektriciteit, in ieder lokaal ventilatoren, een nieuw groot toiletgebouw, een hele grote betegelde ruimte met geluidsinstallatie. Deze ruimte dient als bibliotheek, ontmoetingsruimte etc. Maar wat het meest verbazingwekkend was dat ze ineens blijkbaar begrepen waar wij al die jaren en Gera, Emma, Noor en Lotte in het bijzonder op doelden !! Alle materialen worden gebruikt, er zijn themahoeken met bijpassende spullen. Ze hebben zelf de meest leuke posters gemaakt en de kinderen maken zelf van alles bij de onderwerpen! Ook hangen er zelf gemaakte dingen aan waslijnen door de klas heen. Het alfabet komt in allerlei vormen terug. Zo kunnen we door blijven gaan: we lopen met ogen als schoteltjes !!!!  De stemming bij de teachers is goed en optimistisch. Ze zijn op een na allemaal gecertificeerd en zijn trots op hun resultaten! En anders wij wel !!!! Ze krijgen ook nog een ommuring! Ooit was er alleen een gebouw zonder deuren, zonder wc ‘s, kapot dak en verder NIETS!!!. We hebben met z’n allen zo hard gewerkt voor deze school maar de echte slag moest door hen zelf worden gemaakt en dat is gebeurd!

IMG-20150803-WA0033

Trotse docenten!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verrast door nieuw kindje P.H.A.R.O.S kiosk !!!!  De puntjes moeten op de i worden gezet. We maken een actielijst, pakken dozen vol in, kopen allerlei zaken en ordenen alles voor Godwin. Hij brengt ontbrekende spullen naar de kiosken, er wordt een cementen vloer gestort in de kiosk van Evelyn. Een nieuwe werktafel wordt getimmerd en er gaat een eerste lading schoolmateriaal naar Ago Meda, ons nieuwe project! Godwin stuurt van alles foto’s. Ook betalen we de naaiopleiding bij het instituut MAAR wat worden we verrast door het bericht van Godwin dat toen wij in het Dodowa Hospital een rondleiding kregen wij zeer waarschijnlijk het net geboren dochtertje hebben bewonderd van de P.H.A.R.O.S. familie !!!!!!! Hebben ze niets van verteld en wij hebben het niet opgemerkt! Er is een heel programma in het Hospital over family planning…….is wel een investering waard! Van een Ghanese bekende krijgen we op de valreep ook nog 5 dozen vol met mooie spullen. Deze heeft Godwin net opgehaald en brengt ze vandaag en morgen naar de families! Verder krijgt hij vandaag zijn 3 geiten. We zijn benieuwd! We zijn in afwachting van alle tassen en tasjes die Fati en Alami hebben gemaakt maar Fati is al uren onderweg: ah she is coming eh……! Wij zitten voor de verandering op een hele chille plek met zwembad dus wachten is deze keer prima uit te houden! En dan zit het er ook op wat deze reis betreft! Veel gedaan, hard gewerkt, gelachen, gezweet maar ook genoeg van het getoeter, de drukte, de smog, iedereen die wat van je wil en de viezigheid. We zijn onze voeten al te lijf aan het gaan met schuursponzen!   Ook weer in de startblokken voor het schooltje en bewoners van Ago Meda, maar heeeeel even niet!

On our way home ! Op de valreep kwam Fati aangehold op Labadi Beach; helemaal gestrest : ze hebben zoveel tasjes voor ons genaaid maar de elekticiteit valt de hele tijd uit . Mooie collectie dus kopen maar !!

IMG-20150801-WA0001

Fati met de zakjes.

DSC_0655

Werkoverleg met Godwin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liefs Karin, Jaqueline, liz en Antoinet.