2016

Karin, Jacqueline, Liz, Antoinette en Floor weer aan het werk In Ghana van 21 t/m 30 oktober 2016

Akwaaba in Accra
Na anderhalf uur wachten op onze 11 dozen staan daar Godin, Kwame met zijn vrouw en zwager; zo blij !!!! Alles kan in het vrachtwagentje van Kwame waarin hij de gasflessen rond brengt. Voor het eerst zijn we gehuisvest in een echt appartement; geen grote schoonmaak bij aankomst en en we hoeven geen borden, bestek etc. te kopen.  Wat een tijdsbesparing! We gaan wat drinken en eten met z’n allen. De Ghanese muziek wordt aangezet en het eerste Star biertje en broodje ei gaan er goed in; veel te praten en te lachen . Om 3 uur Nederlandse tijd liggen we tussen schone lakens. Het voelt of we er al een paar dagen zijn! Vroeg op om naar Kokrobite te gaan: een uur rijden zonder files .

Godwin en Kwame kwamen de meiden afhalen van het vliegveld

Godwin en Kwame kwamen de meiden afhalen van het vliegveld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokrobite
Verkeerde zuinigheid
Liz en Floor zijn de straat op geweest en komen terug met een ontbijtje o.a. heerlijke verse ananas. Dan kijken ons 11 dozen van 23 kilo aan; lijstenvol met wat daar zoal in zit! Zoeken naar de spullen voor de projecten in Kokrobite! We scoren een taxi en natuurlijk kunnen we met ons vijven in een taxi….we hebben het geweten! Van de ene bil op de andere, dan de een wat naar voren en na veel passen en meten kan de ander weer op de andere kant hangen: niet meer doen, verkeerde zuinigheid maar wel lachen! Ook na de zoveelste keer blijf je je vergapen aan het straatbeeld !

Joyce
Joyce weet dat we komen en stormt ons tegemoet! Een warm welkom zoals altijd. Joyce heeft op ons verzoek tassen gemaakt en ze kan niet wachten om ze te laten zien. Het wordt een kleine fotosessie, ook om de tassen op de foto te krijgen voor haar eigen website. Leuke tassen voor de , dus roept u maar !!!!

img-20161022-wa0021

trotse Joyce

Kokrobite Educare Montessori School
Op een half uurtje rijden van Kokrobite is de school waar de kinderen van Joyce op zitten en wij betalen hun schoolgelden. Joyce heeft onderwijs heel hoog in haar vaandel staan en ze is zo blij met de mogelijkheid dat haar kinderen naar deze school kunnen.
Deze school is 5 jaar terug gestart met 9 leerlingen en nu hebben ze er 400 in de leeftijd van 3 maanden tot 14 jaar. Het ziet er keurig uit, we gaan van klas tot klas. Alle kinderen moeten gaan staan als wij de klas inkomen. Een klas vol kleintjes ligt voorover op de banken een verplichte middagdut te doen en niet eventjes….kom daar bij ons eens om. Er wordt voor ons gezongen, ze krijgen les in Engels, Frans en Twi. Alles heel gedisciplineerd. Er zijn voor ieder kind boeken maar verder is er geen stukje speelgoed en niets aan de wanden. De kinderen krijgen eten en drinken en er is transport voor halen en brengen. Alle teachers zijn gecertificeerd. Er zijn 32 medewerkers in totaal: teachers, schoonmakers en chauffeurs voor de schoolbussen.

received_653137231513385

Het verplichte middagdutje!

 Cadeautjesdag
Vandaag komen de cadeautjes voor de dag voor Joyce, Trinity, BlackMadonna en Kodjo; meteen wordt alles gepast en gaan we spelletjes spelen. Ook Martin meldt zich en vertelt dat hij home economics studeert in Accra. Hij vindt de kleding top!  Op het strand treffen we Beatrice; ook zij is blij met alles en trekt meteen de kleding aan. Ze draagt het morgen naar de church. Gelukkig kunnen we ook nog wat kralen kopen bij haar!

My dream for the future
Al jaren volgen en helpen we een gezin waarvan 11 straatkinderen in een familie zijn opgenomen; ze delen in armoede maar hebben een ‘thuis’! Vol respect hebben we vandaag naar het oudste meisje geluisterd, Alami 23 jaar. Zij neemt ontzettend veel verantwoordelijkheid op haar schouders en praat vol liefde over de kinderen. Kind voor kind hebben we met haar doorgenomen en wat eventueel de mogelijkheden zijn en welke informatie wij nodig hebben! Met zo’n warm hart hebben we naar Alami geluisterd, hoe verstandig en wat een overzicht! Zijzelf kwam in het verhaal niet voor….  Alami kan prachtig naaien en probeert via Facebook klanten te werven! Op onze vraag naar haar plannen op korte termijn kwam haar ‘dream for the future’: ze wil graag haar naaiatelier opknappen zodat de klanten netjes ontvangen worden en zij datgene dat ze al gemaakt heeft mooi kan uitstallen en ter verkoop kan aanbieden! Ze straalde alleen al bij het idee.  spenderen een deel van de prachtige donatie van Optimus Sorter hieraan ook al omdat dit business to business is !!! Als we alle informatie de komende dagen binnen hebben, gaan we verdere stappen zetten! Wat vandaag al is gebeurd is het betalen van de schoolfees voor een van de meisjes die net de junior high school heel goed voltooid heeft: zij kan nu naar een senior high school waar ze intern is. Haar mogelijkheden zijn groot en die worden zo benut .
Verder zijn we met Alami de markt over gegaan en kon ze allerlei etenswaren kopen voor het gezin! Liz en Floor hebben Alami een naaiopdracht gegeven: Floor een jumpsuit en Liz een colbert.Verder hadden we nog allerlei cadeautjes voor de kinderen. Wat een blij mens nam afscheid van ons! We horen snel van haar.  Wij bleven ontroerd achter! Een succesvolle dag!

Alami en alle kinderen waar zij zich over ontfermt.

God is Good Academy

Vandaag zijn we met Godwin naar het schooltje in Ago Meda geweest. We hadden weer van alles bij ons! De hockeysokken (Happy Socks /Marlou !!), ballen en voetbalschoenen waren een groot succes. Ook het speelgoed van het Mondial College plus de platen met alle namen van de leerlingen heeft Ant met uitleg overhandigd. De leerlingen waren enthousiast! Zij krijgen les in rekenen, Engels, Frans en Godsdienst. Zelfs de hele kleintjes zijn uur na uur de getallen aan het op dreunen.We hadden 10 posters voor aan de muur. Er moet op iedere school weer keer op keer uitgelegd worden dat kinderen ook met speelgoed veel kunnen leren. Dit is iets wat moet inslijten. Leren op die manier is in hun ogen geen leren. Met het meegebrachte materiaal werd gretig gespeeld en na wat uitleg pikten ze het ook snel op. En zo blij er mee!  We hebben ernstige gesprekken gevoerd met de teachers. Er was een nieuwe hoofdonderwijzer benoemd, Michael. We hebben ook met hem de communicatielijnen  en werkwijze goed doorgenomen.
We zijn nu aan het bekijken hoe we zo handig mogelijk schoolbanken kunnen laten timmeren! In het ene lokaal zaten 46 kleintjes op elkaar gepropt.Gelukkig konden we bij een kiosk 25 plastic krukjes kopen en plastic boxen voor het opbergen van het materiaal.
Door het groeiende aantal leerlingen is er nog veel werk aan winkel

14907129_10208790320288726_7156540202652489543_n

Het aantal kinderen in de God Good Academy in Ago Meda is is in een jaar tijd fiks gegroeid.

Kiosk Agnes
Agnes stormde ons tegemoet! Zo enthousiast dat ze zoveel spullen in haar kiosk had! Ze heeft een paar weken terug 4 dozen van ons gehad.
Vooral de babykleertjes en de sieraden lopen heel goed!!! Liz zag haar eigen kleding hangen ?! Ze hebben ook nog een stukje land en beginnen binnenkort met kippen. Ze doen het goed binnen hun kaders.
Ze hadden ook nog voor ons geregeld dat we de zegen bij de pastoor konden krijgen …..Dit zat niet in onze planning! Tactvol hebben we voorgesteld dat we daar volgend jaar rekening mee zullen houden! O, ja ze was ook ten huwelijk gevraagd door de vader van haar 4 kinderen. Wanneer we volgend jaar komen want dan kunnen we er getuige van zijn …..We hebben nog een watertje met ze gedronken en gezorgd dat de kapotte telefoon gerepareerd kan worden. We worden door Agnes en Kofi blij uitgezwaaid!

Agnes bij haar kiosk

Kioskendag : het blijft indrukwekkend !
De achterbak tot de nok toe gevuld en ons zelf weer in de auto geperst met Mister Godwin achter het stuur; op naar de kiosken !

-Evelyn, Joe en de kinderen

Een gezin om trots op te zijn. Evelyn heeft haar naaiopdrachten en Joe is altijd aan het werk. Vorig jaar hebben we de coupeuse opleiding betaald voor dochter Juliana. Godwin stopt bij haar naaischooltje en de leraar was heel tevreden. Dochter Delight heeft nu een grote wens: ze wil een beauty opleiding doen. Als we zeggen dat wij sponsors voor haar hebben ( Marissa en ouders ) heb je zelden zulke stralende ogen gezien van Delight maar ook van haar moeder! Ze start binnenkort! Ja en dan komt er altijd weer iets op je pad: de zus van Evelyn is weduwe geworden en woont met 3 kleine kinderen bij hun in. Ze wil graag een tafel met een afdakje voor haar koopwaar. Het wordt allemaal in orde gemaakt en de oudste zoon Clement hoopt op een beurs voor de universiteit en werkt tijdelijk als teacher. We laten een blij gezin achter.

Het gezin van Evelyn en Joe

-P.H.A.R.O.S kiosk
Schrikken: het gaat wel heel veel minder dan vorig jaar! Het heeft erg tegen gezeten: vader Samuel is zijn baan kwijt geraakt, 6 kinderen, kippen dood etc .etc .Soms zakt de moed je in de schoenen. Het is zo erg als je om je heen kijkt. Er wordt gepraat en geïnventariseerd: voor alles moeten de kinderen weer naar school! Daar is nu het een en ander voor geregeld! Samuel is timmerman en gaat morgen met Godwin naar het schooltje in AgoMeda  een paar dagen schoolbanken timmeren: school geholpen en Samuel verdient geld. We kopen rijst, olie etc.en laten ook hier de nodige spullen achter. We hopen op een keerpunt.

kinderen van de Pharos kiosk

-Patricia en kinderen
Zelden zo’n positief mens gezien!!!! Ze loopt met een schaal op haar hoofd te verkopen, zorgt alleen voor haar 5 kinderen en haar broer! Ze hebben weinig maar alle kinderen gaan naar school (Truus thks) !!! Ook hier worden de spullen enthousiast ontvangen en hebben we etenswaar meegebracht. We zorgen ook dat haar huur voor een jaar geborgd is. Wat kun je blij worden van deze vrouw! Respect !!!!

Patricia en haar kinderen

– Rebecca en kinderen
Rebecca heeft haar ‘cateringbedrijfje’ en staat volop te koken als we komen! Ook hier is weer veel gebeurd: haar dochter heeft haar verrast met een kleinkind ……..Ze wonen met de andere 3 dochters allemaal in een ruimte. Rebecca heeft al zoveel doorstaan dat ook dit wel in orde komt! Ze staat erop dat we haar eten proeven; dus zitten we met 5 lepels een enorm bord rijst, kip en vis te delen! Lekker maar spicy ?!!! Nu moeten we echt rijden want de donkerte valt ineens in rond 18 u!
Veel om over na te denken en we hebben wel wat te krabben en het zijn geen muggenbultjes …….Ach ja we komen met meer thuis op dat gebied dan we gingen!!!

Rebecca past schoenen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoenenwinkel Miriam Verploegen
Bij het bezoeken van al onze projecten kunnen we schoenenwinkeltje spelen dankzij de enorme aantallen schoenen die Schoenenwinkel Verploegen in Beuningen ons heeft gegeven!!!! r wordt gepast bij het leven en glunderend bedanken ze allemaal voor deze mooie goede schoenen. Top Miriam! Veel bedankjes uit Ghana !

Lijstjesdag
Godwin is al vroeg vertrokken met de man van de P.H.A.R.O.S.kiosk naar Ago Meda om schoolbanken en tafels te maken voor het schooltje.Tot in de kleinste details is opgeschreven wat ze moeten kopen aan hout etc. Ant heeft alles uitgetekend en de maten vermeld. Ook nog 10x uitgelegd het wat en hoe om niet verrast te worden door de eindproducten …..Ghana hè ?! Godwin gebeld: so far so good! Ook waren er plastic boxen met onderwijsmaterialen gevuld EN in een lokaal dat afgesloten kan worden! Vrijdag moet alles klaar zijn.
Van Alami komt de informatie binnen over opleidingen voor haar broertjes en zusjes.Elisabeth, ongeveer 18 jaar oud gaat een kappersopleiding volgen ( Wilma en Rob ! ); dat is alvast besloten. Het is een mooie salon, dichtbij hun huis!

Wij hebben vandaag met de lijstjes in de hand Makola market overleefd en de Culture market!
Onze voeten krijgen we alleen met een schuurspons nog schoon! Ach alles voor het goede doel ?.

Floor op Makola Market

Resultaat !!!!
– De tafels en schoolbanken zijn al bijna klaar voor de God is Good Academy!
Hard gewerkt, fijn voor ons om resultaat te zien !
– Voor Beauty ( schoonzus van Evelyn ) is een tafel met afdakje getimmerd. Voor de 2 kinderen zijn ieder 2 schooluniformen gemaakt en de kraam kan redelijk gevuld worden
– Patricia heeft alles rond met de landlord en kan dus met broertje en 5 kinderen een jaar weer veilig wonen.

Alami dag !!
Vandaag met veel spullen en nog meer plannen naar het gezin waar Alami de zorg draagt voor veel kinderen. Het was wel even zoeken maar met veel vragen vinden de community. Alles stormt op ons af! Aan het eind van de dag met heel veel wachten en heel veel overleg hebben we voor dit gezin de volgende resultaten:
-Voor Elisabeth is alles van de kappersopleiding geregeld; we zijn in de kapsalon geweest en gesproken met Madame Tebecca.Elisabeth is ‘op gesprek ‘ geweest, ‘even ‘ wachten op een kopie van het inschrijfformulier …. en ze start maandag met de opleiding! Het duurt 2 en een half jaar: training on the job plus theorie. Wel zelf de flesjes Malt meebrengen voor je welkom! Alami en Elisabeth hebben een filmpje opgenomen voor Wilma en Rob om te bedanken!
Margaret is gestart op de Senior High School maar dan extern, soort van kostschool. Zij belde ons enthousiast en had gisteren de prijs gewonnen van het best verzorgde meisje! Het telefoongesprek liep via haar teacher Mr.Steven. Ze is heel leergierig en zo blij dat ze mag leren ( o.a.mogelijk door oom Wim en Lizelot / Ben ) . SHS Nifa kun je ook googlen !
-Dan is het dak en de wanden plus inrichting van de ‘ naaistudio ‘ van Alami aan de beurt. Woh wachten en meten en achterovervallen van de ‘estimate’ ! Uren! Hilarisch ! MAAR er komt een timmerman voor een nieuw dak, een elektricien niet onbelangrijk als je naar alles kijkt en een stukadoor voor de wanden! En alles in de juiste volgorde! Start is maandag aanstaande en eind van de week klaar !!!!! Alami kan naar Medina Market met een hele lijst voor de inrichting! Ze bedankt via een filmpje de gulle gevers van Optimus !!!!
-Paulina is ook aanwezig. Zij werkt bij een cateringbedrijf maar wil zo graag onderwijzeres worden! Ook dit is een externe opleiding. Ze gaat informatie inwinnen over de kosten. Het is haar erg gegund! Ze is slim en leergierig en neemt ook in dit gezin met haar 18 jaar veel verantwoordelijkheid!
Sponsors mogen zich melden !!!!!!

Terwijl we wachten, onderhandelen en regelen hangen de kleine kinderen tegen ons ( zo’n smeekbede om aandacht ) en met 3 man vlechten ze bij Liz en Jacqueline de haren. We komen er steeds fraaier uit te zien en smerig! Het loopt in en uit met nieuwsgierige mensen. We kopen brood, drinken, ananas en lollie’s. Ondertussen praat echt iedereen ….Haha!!! Tussen door worden filmpjes opgenomen en foto’s gemaakt! Iedere seconde is een plaatje!

Alami met Jacqueline

Tafel plus afdakje
Voor Beauty is tafel plus afdakje klaar en ze kan spullen aanschaffen voor de verkoop!

Good is Good Academy
Banken klaar, tafels klaar op de school! Materialen in de plastic boxen en het wordt af en toe gebruikt!!!
Vandaag hebben de leerlingen een quiz gespeeld en konden een potlood , puntenslijper etc als prijs winnen .

Karin kijkt hoe goed deze leerling van de God is Good Academy kan schrijven.

Bedankt !!!! Medasi Pa !!!!
Alles in de afrondende fase nu en we hopen dat morgen, zondag, ook echt een rustdag is …..?. Hier hebben we wel eens vaker op gehoopt! We vliegen morgenavond terug naar Nederland. We hebben veel gedaan!
Alle emoties hebben weer de revue gepasseerd maar het hartverwarmende, het blije omdat ze met onze hulp weer wat verder kunnen, overheerst. We geven maar krijgen nog meer! Geïnspireerd gaan we er in Nederland weer hard tegenaan voor de stichting!
Dit alles was niet mogelijk zonder alle helpers en donateurs!!!!! Extra bedankje voor Truus en Noor die deze week meteen onze verhalen op Fb en de website hebben geplaatst!

Antoinette, Jacqueline en karin met de directeur van de school in Ago Meda.

MEDASI Pa
Antoinette- Floor – Karin -Liz -Jacq